Workshop Kritische denkvaardigheden
Ontwikkeld door ROC Noorderpoort
Ontwikkeld door ROC Noorderpoort
Dimensies
Politiek-juridisch en denkvaardigheden
Kenmerken
Lessenserie
Doel
De workshop draagt bij aan de voorbereiding van studenten op momenten in hun toekomstige beroep waarin van hen verwacht wordt dat zij weloverwogen hun mening kunnen formuleren en beslissingen kunnen nemen.
Niveau(s)
mbo 3 en 4
Duur
2 uur (blokuur) voor de basisworkshop, er is ook materiaal voor een uitgebreidere lessenserie beschikbaar
In deze workshop leren studenten om aannames te onderzoeken, afwegingen te maken en nieuwe ideeën te verkennen.
In het eerste deel van de workshop presenteert de docent leerdoelen en vraagt studenten om – voor zichzelf – na te denken over de manier waarop zij meestal hun mening uiten en met anderen in discussie gaan. De studenten werken vervolgens in groepjes aan het verkennen van politiek-filosofische stellingen, zoals ‘Geld maakt niet gelukkig’, ‘In een democratisch land moeten de wetten worden opgesteld door het volk’, ‘Vrijheid is belangrijker dan eten’ en ‘Wetten zijn altijd goed voor de mens’. Elk groepje kiest een van de stellingen en schrijft deze op een groot vel. De groepjes maken een woord-web van alle woorden/zinnen opschrijven die bij hen opkomen om de stelling te onderbouwen. Alles groepjes presenteren vervolgens hun woord-web, en de andere studenten stellen daar kritische vragen over: Hoezo? Waarom? Wat bedoel je daarmee?
In het tweede deel van de workshop worden enkele juryleden aangewezen en twee assistenten gekozen. De rest van de klas wordt in twee teams verdeeld. De assistenten lezen stellingen voor en wijzen aan welk team voor- of tegenargumenten moet geven. Ieder team heeft een minuut om met argumenten te komen en de jury te overtuigen. De jury bepaalt welk team de sterkste argumenten geeft.
Belangrijke aspecten van motiverende didactiek die worden ingezet, zijn:
Kritisch denken ondersteunt het leerproces en helpt studenten om informatie beter te selecteren, te verwerken en te integreren in de eigen kennisbasis. Kritisch denken is onderdeel van de zogenoemde 21ste-eeuwse vaardigheden. Als 21ste-eeuwse vaardigheid maakt kritisch denken studenten weerbaar, zelfstandig en wendbaar.
In de uitgebreide versie van de les (lessenserie) komt ook theorie aan bod over de ideale en rechtvaardige samenleving.
Deze lessenserie is ook geplaatst op de website burgerschapmbo.nl
Grote vellen papier en stiften
Voor meer informatie over deze lessenreeks kunt u contact opnemen met Luba Tomic-Spektor: lb.spektor@noorderpoort.nl
Ik ben docent studieloopbaanbegeleiding en ambassadeur Burgerschap bij ROC Noorderpoort.
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.