Afstand overbruggen
Inventarisatie van knelpunten bij afstandsonderwijs voor thuiszitters – absoluut of relatief verzuim
Inventarisatie van knelpunten bij afstandsonderwijs voor thuiszitters – absoluut of relatief verzuim
Van der Berg, E., Van Binsbergen, M., Krepel, A. en Huisman, P. (2021)
RAPPORT: 22-1 ISBN: 90-5220-165-8
Sinds de uitbraak van COVID-19 staat afstandsonderwijs in het brandpunt van de belangstelling. Tijdens de scholensluitingen moest het hele onderwijsproces noodgedwongen op afstand plaatsvinden en is een snelle digitalisering van het onderwijs op gang gekomen. Als gevolg hiervan is afstandsonderwijs als mogelijke oplossing voor de thuiszittersproblematiek naar voren gebracht. OCW heeft in dit verband gevraagd om een onderzoek naar afstandsonderwijs als tijdelijke maatwerkoplossing gericht op terugkeer naar fysiek onderwijs.
Het onderzoek heeft als doel:
Ervaren knelpunten worden geïnventariseerd bij initiatieven van afstandsonderwijs voor thuiszitters met het oog op teruggeleiden naar fysiek onderwijs. Op basis hiervan doen we drie aanbevelingen.
De Variawet, uitgewerkt als beleidsregel, biedt een directe oplossing voor leerlingen die thuiszitten. Er is echter meer algemene voorlichting nodig over de Variawet. Ook adviseren we periodieke evaluatiemomenten tussen schoolbesturen, (vertegenwoordigers van) samenwerkingsverbanden, OCW en Inspectie zodat meer eenduidigheid ontstaat in de toepassing, de duur en het effect ervan. Tot slot adviseren we bij toekomstige voorlichting en afstemming, (verscheidenheid aan) toepassingen van de Variawet op de agenda te zetten.
Besteed aandacht aan verheldering van vraagstukken op het vlak van publiek-private samenwerking en regionale verschillen. Dit helpt onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden. Zorg dat het budget van de school waar leerlingen staan ingeschreven, meegaat naar de locatie waar les wordt gegeven (fysiek of op afstand) en daar ingekocht kan worden. De leerlingen hebben hier baat bij. Stel hierbij zo min mogelijk grenzen ten aanzien van regio’s en type inkopende partijen (publiek/privaat).
Bevoegd gezag heeft bepaalde verantwoordelijkheden voor ingeschreven leerlingen. Het vastleggen van verantwoordelijkheden tussen de betrokken actoren bij afstandsonderwijs, vraagt om nadere doordenking en inkadering van het juridisch instrumentarium. Een model daarvoor is bijvoorbeeld een tripartite overeenkomst tussen bevoegd gezag, ouders en aanbieders/initiatieven van afstandsonderwijs.
Van der Berg, E., Van Binsbergen, M., Krepel, A. en Huisman, P. (2022). Afstand overbruggen. Ervaren knelpunten bij afstandsonderwijs aan thuiszitters geregistreerd als absoluut of relatief verzuim. Amsterdam: SEO.
Dit onderzoek is uitgevoerd onder leiding van SEO-Economisch onderzoek in samenwerking met Kohnstamm Instituut en Erasmus Universiteit Rotterdam.
Contactpersonen
SEO-Economisch onderzoek: Emina van den Berg
Kohnstamm Instituut: Marion van Binsbergen
Erasmus Universiteit Rotterdam: Pieter Huisman
Zie ook
Van Binsbergen, M.H., Pronk, S., Van Schooten, E., Heurter, A. & Verbeek, F. (2019). Niet thuisgeven. Schooluitval vanuit het perspectief van leerlingen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. (Rapport 1030, projectnummer 20774)
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.