Auteurs
Glaudé, M., Eck, E. van, Boogaard, M., Dikkers, A.L.C. (2015)
RAPPORT: 930 ISBN: 978-90-6813-992-1
Duurzame inzetbaarheid duurzaam op de agenda van besturen en scholen in het po
Het Arbeidsmarktplatform primair onderwijs (2013) heeft in 2013 de stimuleringsmaatregel ‘Duurzame inzetbaarheid uitgebracht. Men wil daarmee bevorderen dat scholen de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers blijvend versterken. Daartoe heeft het platform twaalf (besturen van) scholen financiële ondersteuning bij het in gang zetten of op tempo brengen van duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Het Kohnstamm Instituut onderzocht wat die twaalf projecten teweeg hebben gebracht.
Focus op loopbaanbeleid
De interventies die door de projecten zijn ingezet, betreffen vooral loopbaanbeleid. Gewerkt wordt aan ontwikkeling of bevordering van flexibiliteit, mobiliteit en inzetbaarheid (employability) van personeel, door ondersteuning en begeleiding, scholing en door er aandacht aan te besteden in functioneringsgesprekken. Naast de grote aandacht voor loopbaanbeleid zijn er ook projecten die in hun interventie (ook) inzoomen op de arbeidsomstandigheden; er is bijvoorbeeld aandacht voor vitaliteit en gezondheid, welbevinden van leraren, werkdruk, omgang met belasting, vermindering van ziekteverzuim, etc.
Variatie in visie op oorzaken en ingezette aanpakken
Duurzame inzetbaarheid wordt belemmerd door werkdruk, door teveel taken, door weinig variatie in taken, door onvoldoende professionaliteit, door onvoldoende professionele groei, door slechte communicatie, door de combinatie werk-privé, zo wordt vastgesteld. Men verwacht duurzame inzetbaarheid te bevorderen door het vergroten van loopbaanmogelijkheden zoals specialisatie, mobiliteit, variatie in werkervaring (brede inzetbaarheid), door het bevorderen van professionele ontwikkeling en waardering van die professionaliteit, door het verbeteren van de communicatie door gemeenschappelijke taal of communicatiesystematiek, en door het versterken van plezier in het werk.
Er ontstaat bewustwording en medewerkers nemen de regie over hun loopbaan
Er zijn resultaten geboekt; de kwaliteit van loopbaangesprekken is verbeterd, en loopbaandenken en gerichtheid op professionele ontwikkeling zijn meer gemeengoed geworden. Medewerkers nemen meer zelf de regie ten aanzien van hun professionele ontwikkeling en zijn meer overtuigd van belang daarvan voor het leveren van kwaliteit als leraar en als school. Medewerkers die hebben deelgenomen aan de aangeboden activiteiten, zijn in het algemeen positief over geboden mogelijkheden, en voelen zich gezien en gesteund. Soms worden effecten op de mobiliteit vastgesteld, bijvoorbeeld naar een andere bouw, andere functie binnen of buiten het onderwijs, of wordt een reductie van het ziekteverzuim gerealiseerd.
Duurzame inzetbaarheid staat duurzaam op de agenda van scholen en besturen in het primair onderwijs
Ondanks het feit dat er grote verschillen zijn tussen de projecten en men in verschillende fasen van ontwikkeling en invoering van interventies verkeert, kunnen we concluderen dat de stimuleringsmaatregel van het Platform heeft bijgedragen aan het in gang zetten of op tempo brengen van duurzaam inzetbaarheidsbeleid bij de projecten. In relatief veel projecten worden de ontwikkelde werkwijzen en beleid geïntegreerd in het HRM-beleid. Door verankering van die werkwijzen in bijvoorbeeld de gesprekcyclus, POP-gesprekken, beoordelingsgesprekken, raakt duurzame inzetbaarheid ingebed in de cultuur van de instellingen.
Trefwoorden
Po, HRM, personeelsbeleid, professionalsering, duurzame inzetbaarheid, vergrijzing, werkdruk
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.