Auteurs
Schenke, W., Van den Berg, E., Knezic, D., Van Stigt, A., & Snoek, M. (2022)
RAPPORT: 1083 ISBN: 94-6321-151-2
Evaluatie van de Teambeursregeling Primair Onderwijs
Naast de bekende Lerarenbeurs liep in de periode 2017-2021 de Regeling Teambeurs Primair Onderwijs (PO). De Teambeurs PO bestond uit een subsidie voor het gezamenlijk volgen van eenzelfde masteropleiding door een lerarenteam die werkzaam zijn bij eenzelfde schoolbestuur. In opdracht van het ministerie van OCW is een meerjarig evaluatieonderzoek uitgevoerd door een onderzoeksconsortium van Kohnstamm Instituut, SEO Economisch Onderzoek en het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam.
Teambeurs PO-subsidie
De subsidie vergoedt studiekosten en studieverlof. Ook worden uren voor het benutten en inbedden van de nieuw opgedane kennis bekostigd, met als doel schoolontwikkeling te stimuleren tijdens de opleiding en in het jaar na afloop. Deze subsidie van de Teambeurs bestond naast de Lerarenbeurs, wat een subsidie is voor individuele leraren waarmee zij een masteropleiding kunnen volgen. In dit onderzoek zijn ook leraren bevraagd met een Lerarenbeurs, die op eenzelfde moment met een soortgelijke masteropleiding startte als de leraren met een Teambeurs. De Teambeurs is dus vergeleken met de Lerarenbeurs om na te gaan of de Teambeurs aanvullende opbrengsten heeft.
Enquêtes en casestudies
De Teambeursregeling is onderzocht met een mixed methods aanpak: enerzijds via enquêtes, voor de leraren met een Teambeurs, hun schoolleiders en bestuurders. Anderzijds via verdiepende casestudies: in totaal tien cases waarbij focusgroepgesprekken plaatsvonden met de leraren die deelnamen aan de Teambeurs, enkele collega-leraren, de schoolleider en vertegenwoordigers van het schoolbestuur en de gevolgde masteropleiding. De enquêtes brengen de opbrengsten op scholen en bij leraren in beeld. De casestudies bieden verdiepende inzichten over de impact van de Teambeurs op scholen en leraren.
Samen een opleiding volgen motiveert
Het samen volgen van een masteropleiding zorgt ervoor dat leraren elkaar motiveren in het blijven volgen van de opleiding. Ook ervaren leraren met een Teambeurs meer steun van hun schoolleider. Dit lijkt een onderscheidend kenmerk ten opzichte van de Lerarenbeurs, waar de betrokkenheid van de schoolleider soms beperkt is waardoor masteropgeleide leraren in een isolement kunnen blijven.
Leraren met een Teambeurs verspreiden hun kennis uit de masteropleiding naar directe collega’s en naar collega’s die wat verder van hun af staan. Zij zetten hun kennis iets vaker in voor schoolbrede veranderingen dan leraren met een Lerarenbeurs, die dat veelal doen ter verbetering van hun eigen lessen.
Teambeurs stimuleert schoolontwikkeling en betrokkenheid van schoolleiders
Het merendeel van de leraren met een Teambeurs is na afloop van de opleiding actiever betrokken in school:
- Ze zijn actiever in organisatorische en inhoudelijke veranderingen binnen de school.
- Ze worden regelmatiger beschouwd als expert op een bepaald gebied.
- Ze nemen vaker zelf de leiding bij besprekingen met collega’s.
- Ze krijgen vaker het voortouw bij het uitvoeren van innovaties.
Dit geldt in mindere mate voor leraren met een Lerarenbeurs.
Een overgroot deel van de leraren met een Teambeurs geeft aan dat hun schoolleider bevordert dat zij betrokken raken bij besluitvorming en invloed hebben op de invulling van hun functie. De meeste leraren gebruiken gesubsidieerde uren voor kennisinbedding na hun opleiding om blijvende aandacht te geven aan de nieuw opgedane inzichten, bijvoorbeeld in het beleid van de school.
Kracht van samen een opleiding volgen
De Teambeursregeling laat zijn kracht zien op het moment dat er sprake is van een hecht team van leraren, dat voldoende tijd en ruimte vindt om kennis en inzichten die zij in de opleiding hebben opgedaan in school te benutten voor team- en schoolontwikkeling. Een advies is in toekomstige subsidieregelingen op te nemen dat leraren in het jaar na de afronding van de opleiding tijd krijgen om hun kennis in de school te verzilveren. Het is verder verstandig om niet minimaal twee, maar drie leraren per bestuur een masteropleiding te laten volgen. Zo kunnen leraren elkaar motiveren en kennis overdragen.
Meer informatie
Schenke, W., Van den Berg, E., Knezic, D., Van Stigt, A., & Snoek, M. (2022). Evaluatie Teambeurs Primair Onderwijs. Samen volgen van een masteropleiding. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. (Rapport 1083, projectnummer 40772)
Contactpersoon: Arwen van Stigt
Samenwerkingspartners:
SEO Economisch Onderzoek, Emina van den Berg
Hogeschool van Amsterdam, Marco Snoek
Zie ook:
Onderzoek naar de effecten van masteropleiding op leraren en hun omgeving.
Evaluatie Teambeurs PO in Didactief
Evaluatie Teambeurs PO op de website van HvA
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.