Auteurs
Schenke, W., Weijers, D., Bollen, I. & Elshof, D. (2019).
RAPPORT: 1023 ISBN: 94-6321-083-6
Vier typen huisacademies
Steeds meer schoolbesturen en scholen hebben de afgelopen jaren een huisacademie opgericht met het oog op het bevorderen van de professionele ontwikkeling van hun medewerkers. Kenmerken en speerpunten van deze huisacademies zijn nu in kaart gebracht.
Het opleiden en professionaliseren van medewerkers krijgt veel aandacht in het onderwijsveld. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om hun professionele ontwikkeling te stimuleren. Voorbeelden variëren van cursussen, studiedagen en intervisiegroepen tot professionele leergemeenschappen en opleidingstrajecten. Een opkomende ontwikkeling is dat professionalisering en schoolontwikkeling door scholen of schoolbesturen steeds meer ‘in huis’ georganiseerd wordt. Hoe zien deze interne academies eruit en hoe organiseren zij hun activiteiten?
Onder een huisacademie verstaan we een interne academie, expertise-, kennis- of opleidingscentrum behorend bij een school, scholengroep of bestuur, die voor de eigen medewerkers professionaliseringsactiviteiten organiseert.
Organisatorische kenmerken, speerpunten en samenwerking
De meeste huisacademies vallen onder een schoolbestuur. Middelen worden veelal ter beschikking gesteld door het bestuur, daarnaast vanuit het professionaliseringsbudget van leraren en de schoolfinanciën. Voor het goed functioneren van de huisacademie is de steun vanuit het bestuur en de schoolleiding onontbeerlijk, zo geven de aanspreekpunten van de huisacademies aan.
Activiteiten voor leraren, schoolleiders, intern begeleiders en onderwijsondersteunend personeel zijn gebaseerd op behoeftes van medewerkers en komen voort uit de visie en onderwijsambitie van de organisatie waar de huisacademie onder valt. De belangrijkste speerpunten van huisacademies zijn: professionalisering van medewerkers en het leren van en met elkaar. Daarnaast streeft men naar verbinden, inspireren en het stimuleren van onderlinge kennisdeling.
Een groot deel van de huisacademies werkt voor de ontwikkeling en uitvoering van professionaliseringsactiviteiten samen met opleidingsscholen, andere scholen, organisaties en/of lerarenopleidingen in hun regio. Een klein deel van de huisacademies is intern gericht en werkt niet samen met een partner in de regio.
Variatie in huisacademies leidt tot vier typen
Op basis van de gevonden kenmerken zijn vier typen huisacademies onderscheiden. Huisacademies zijn afgezet langs twee dimensies: de interne/externe gerichtheid en het bereik van het aantal medewerkers dat aan activiteiten van een huisacademie deelneemt. Huisacademies variëren van een intern gericht ‘professionaliseringscentrum’ en ‘platform voor professionalisering en schoolontwikkeling’ tot een extern gerichte ‘regiospeler’ en ‘spin in het web in de regio voor professionalisering en schoolontwikkeling’. De typen huisacademies kunnen helpen bij een dialoog over de huidige stand van zaken binnen een huisacademie en bij het maken van keuzes voor de nabije toekomst.
Zie ook
Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren en bestond uit een vragenlijstonderzoek. In totaal hebben 75 coördinatoren/aanspreekpunten van huisacademies in het po en vo de vragenlijst ingevuld.
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.