Auteurs
Koopman, P., Ledoux, G., Karssen, M., Meijden, A. van der, & Petit, R. (2015).
RAPPORT: 936 ISBN: 978-90-6831-977-6
1001 kengetallen over passend onderwijs verzameld
Nulmeting en eerste vervolgmeting
Om gevolgen van de invoering van passend onderwijs te kunnen evalueren is in 2013 de uitgangssituatie in kaart gebracht. Dat gebeurt aan de hand van kengetallen. Inmiddels is ook de eerste Vervolgmeting Kengetallen uitgevoerd. Nieuw in deze vervolgmeting is dat er nu ook aandacht is besteed aan leerlingstromen in en uit speciale voorzieningen, en dat er een hoofdstuk voor het mbo is ingeruimd.
De gebruikte kengetallen
Het Kohnstamm Instituut heeft, in opdracht van de het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek NRO, een groot aantal kengetallen vastgelegd, verdeeld over zeven onderwerpen:
- aantallen leerlingen met extra steun in verschillende voorzieningen (po, vo, (v)so)
- grensverkeer tussen samenwerkingsverbanden (po en vo)
- leerlingstromen in en uit speciale voorzieningen (instroom en uitstroom speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs, herkomst en bestemming)
- leerlingstromen van LGF-leerlingen tussen scholen binnen onderwijstypen (po, vo, (v)so)
- bekostiging van samenwerkingsverbanden
- leerprestaties en sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen die extra steun behoeven in basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs
- studenten die extra steun ontvangen in het mbo.
De kengetallen beslaan de periode 2010-2014. Er zijn documenten geanalyseerd en er zijn kwantitatieve analyses uitgevoerd op bestaande gegevensbestanden.
Dataverzameling in de volgende metingen
Veel kengetallen van de nulmeting konden worden achterhaald of berekend, maar enkele niet. Met name over het aantal thuiszitters zijn nog geen betrouwbare cijfers voorhanden. Vanaf 2016 worden die wel verwacht.
Na de invoering van Passend onderwijs worden de samenwerkingsverbanden niet alleen verantwoordelijk voor de toewijzing van extra onderwijsondersteuning, maar ook voor de registratie hiervan. De mogelijkheden voor het verzamelen van kwantitatieve indicatoren veranderen daardoor, landelijke databronnen geven dan minder informatie. In vervolgonderzoek zal daarom meer aan samenwerkingsverbanden (moeten) worden gevraagd.
Trefwoorden
basisonderwijs, bao, po, voortgezet onderwijs, vo, speciaal onderwijs, so, vso, middelbaar beroepsonderwijs, mbo, zorgstelsel, toewijzing, leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften (special educational needs), passend onderwijs, kengetallen, nulmeting, vervolgmeting, decentralisatie, samenwerkingsverbanden, leerlinggebonden financiering, lgf, rugzakje, rugzak
Meer informatie
Contactpersoon: Pjotr Koopman, telefoon 020-5251382
Zie ook
Kuiper, E.J., Dikkers, A.L.C., Ledoux. G. Berg, E. van den , Bos, W. m.m.v. Buisman, M., Emmelot, Y.W., Felix, C. en Pol, L. van der, Widlak, A. (2015). Feitelijke en ervaren bureaucratie. Nulmeting in het kader van de kortetermijnevaluatie passend onderwijs. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.
Kuiper, E.J., Dikkers, A.L.C., Emmelot, Y.W., Ledoux, G. m.m.v. Edith van Eck en Emina van den Berg (SEO Economisch Onderzoek) (2015). Tevredenheid van ouders bij de start van passend onderwijs. Nulmeting kortetermijnevaluatie passend onderwijs. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.
Koopman, P.N.J., Ledoux, G. (2013). Kengetallen Passend Onderwijs. Kohnstamm Instituut.
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.