Auteurs
Petit, R., Meijer, J., Karssen, M. & Kuijpers, M. (2019).
RAPPORT: 983 ISBN: 978-94-6321-100-0
Moeite met beroepen kiezen
Veel jongeren hebben moeite om zich een beeld te vormen van beroepen die zij kunnen kiezen. Wat hierbij helpt is zelf zien en ervaren hoe het ertoe gaat in de praktijk; ook wel ‘werkexploratie’ genoemd. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunde tien scholen in een aantal grote steden bij het maken van een goed werkexploratieprogramma. De opbrengsten hiervan zijn onderzocht door herhaald vragenlijsten af te nemen bij leerlingen en door interviews af te nemen bij leerlingen en hun mentoren.
Werkexploratieprogramma’s positief beoordeeld
De bevindingen van de leerlingen en hun mentoren zijn overwegend positief. De meeste leerlingen hebben naar eigen zeggen een duidelijker beeld gekregen van beroepen en volgens de mentoren heeft het werkexploratieprogramma potentie. Wel bleek dat scholen meer tijd nodig hadden om de programma’s goed te implementeren. Bij geen van de scholen is het gelukt om het gehele werkexploratieprogramma uit te voeren zoals het is bedoeld. De meeste scholen zetten het programma dan ook voort, vaak na wat verbeteringen te hebben aangebracht door de nieuwe inzichten gedurende het project.
Meer informatie
Petit, R., Meijer, J., Karssen, M. & Kuijpers, M. (2019). Op weg naar een toekomst. Werkexploratie in het vmbo. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.
Contactpersoon: Régina Petit
Samenwerkingspartners: Annet Hermans, Annette Diender en Marinka Kuijpers.
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.