Versnellen in de beroepskolom
Onderzoek naar de versnelde doorlopende leerroutes Talentontwikkeling Techniek en het Groene Lyceum
Onderzoek naar de versnelde doorlopende leerroutes Talentontwikkeling Techniek en het Groene Lyceum
Meijden, A. van der, Biemans, H., Mariën, H., Klatter, E., Harbers, J., Oprel, C., Kreutz, F., Magereij, L., Schooten, E. van, Boogaard M. & Diggelen, W. van (2020).
RAPPORT: 1056 ISBN: 978-94-6321-120-8
Elke leerling kan na de basisschool kiezen voor verschillende routes die leiden naar het hbo. Wie praktisch is ingesteld kan starten in het vmbo, dat via het tussenstation van de havo (in 6 jaar), of via het meer op de beroepspraktijk gerichte – mbo (in 7 of 8 jaar), voorbereidt op het hbo. Er worden ook diverse aangepaste leerroutes aangeboden voor leerlingen die een snelle doorstroom naar het hbo met de beroepsroute willen combineren. Veelal gaat het om samenwerkingsverbanden van vmbo-, mbo- en (soms) hbo-instellingen die programma’s aanbieden voor leerlingen/studenten met een sterk praktijkgerichte oriëntatie.
Dit driejarige onderzoeksproject brengt twee van deze routes in beeld: Talentontwikkeling Techniek (TOT) en het Groene Lyceum (hGL). Deze praktijkgerichte routes vormen met name een interessant alternatief voor de theoretisch ingestelde havoroute richting het hbo, omdat studenten in de praktijkgerichte routes versneld het vmbo-mbo-traject doorlopen. Zowel TOT als hGL bestaan al meerdere jaren. De routes zijn los van elkaar ontwikkeld, elk binnen hun eigen context: hGL in de landelijke groene sector (waarbij dit onderzoek zich richt op Noord-Nederland), TOT in het technische domein in de regio Drechtsteden-Gorinchem.
De scholen in beide initiatieven hebben dezelfde doelstelling voor ogen: het realiseren van een goed aansluitende (vmbo-mbo), versnellende en verdiepende (mbo-hbo) beroepsopleiding die jongeren motiveert en equipeert voor het beroepenveld. De scholen willen leerlingen op deze manier optimale kansen bieden om hun talenten te ontwikkelen.
Beide praktijken kijken met dit onderzoek ‘in elkaars keuken’ om inzicht te verkrijgen in de werkzame elementen van beide programma’s. Daarbij zijn de routes in dit praktijkgericht onderzoek onderling – en waar mogelijk met een controlegroep – vergeleken op verschillende thema’s: het keuzeproces en selectie, het inhoudelijk programma en curriculumontwerp, de benodigde docentcompetenties, en de uiteindelijke resultaten. Het onderzoek biedt praktijkgerichte kennis over hoe dergelijke doorlopende leerroutes vorm krijgen, hoe ze omgaan met de context en obstakels, welke populaties ze aantrekken (en waarom), en wat de resultaten zijn.
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.