Negatieve leerervaringen van volwassenen met lage basisvaardigheden

Gratis boek ter ondersteuning van leraren en schoolleiders bij het verzorgen van goed leesonderwijs

Leer ze lezen, praktische inzichten uit onderzoek voor leraren basisonderwijs

Lezen is misschien wel het belangrijkste schoolvak. Immers, zonder goede leesvaardigheid ben je nergens, op school noch in de samenleving. Leer ze lezen, het derde deel in de Onderzoeksserie van Didactief/TBU ondersteunt leraren en schoolleiders uit het basisonderwijs bij het verzorgen van goed leesonderwijs. Het brengt in kaart wat we weten uit onderzoek en vertaalt dat naar de praktijk van het klaslokaal.

Onderzoek biedt handvatten voor leesonderwijs

Momenteel heeft bijna een kwart van de Nederlandse 15-jarigen moeite met eenvoudige teksten (PISA 2018/Pirls-onderzoek). Ze missen een gedegen leesbasis. Dit heeft gevolgen voor (kansen)gelijkheid en maatschappelijke cohesie. Er moet dus iets gebeuren, maar hoe geef je meteen vanaf de start op de basisschool effectief leesonderwijs? Onderzoek geeft daar goede handvatten voor, van werken aan ontluikende geletterdheid tot en met tekstbegrip, leesmotivatie, leesstrategieën en thematisch leesonderwijs.

Tips en onderzoek over leesonderwijs gebundeld voor onderwijsprofessionals

Leesonderzoekers Amos van Gelderen, Kees de Glopper en Roel van Steensel selecteerden 23 kernpublicaties uit de schatkamer van het (internationale) onderzoek. Onderwijsjournalist Bea Ros beschrijft in een aanstekelijke en heldere stijl de inzichten over wat lezen is, wat je ervoor nodig hebt, hoe je het onderwijst en wat het brengt. Leraren geven bij de meeste hoofdstukken tips hoe zij deze wetenschappelijke inzichten toepassen in hun klaslokaal. Ieder hoofdstuk bevat bovendien een lijst take-aways, een tip voor een jeugdboek en een online dossier met verder lezen bronnen. Houd deze website in de gaten voor de link naar het gratis te downloaden boek, vanaf 27 januari 2021 beschikbaar.

Webinar over Leer ze lezen

Kees de Glopper geeft op 24 maart 2021 een gratis webinar over het boek op een online congres ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Didactief. Meld je aan bij redactie@didactiefonline.nl.

Didactief lanceert gratis boek na crowdfunding met schoolbesturen en PO-Raad

Leer ze lezen, praktische inzichten uit onderzoek voor leraren basisonderwijs’ is gemaakt door onderwijsvakblad Didactief in coproductie met acht schoolbesturen, een hogeschool en de PO-Raad. Juist die samenwerking blijkt garant te staan voor praktische bruikbaarheid op school. Eerder verschenen in deze Didactief-serie: het gratis boek ‘Op de schouders van reuzen’ (2018) van Paul Kirschner, Steven Raaijmakers en Luce Claessen – inmiddels meer dan 60.000 keer gedownload – ‘Werk maken van gelijke kansen’ (2020) van Eddie Denessen, Linda van den Bergh en Monique Volman – bijna 30.000 keer gedownload. Recensies zijn unaniem lovend.

De gratis digitale versie van ‘Leer ze lezen, praktische inzichten uit onderzoek voor leraren basisonderwijs’ wordt op 27 januari gelanceerd op www.didactiefonline.nl . Meld je aan voor dit event bij redactie@didactiefonline.nl of https://www.poraad.nl/webformulier/aanmelden-lancering-leer-ze-lezen.

Meer informatie

Vanuit het Kohnstamm Instituut betrokken onderzoeker: Amos van Gelderen AvanGelderen@kohnstamm.uva.nl. Meer informatie of recensie-exemplaren: marreveld@didactiefonline.nl ,