Amsterdamse Leraren- en Scholenbeurzen dragen bij aan professionalisering en verbetering van het onderwijs
De keuzevrijheid voor invulling van de beurzen én de afstemming tussen collega’s en leidinggevenden bij het aanvragen blijken gunstig. Hierdoor wordt de professionalisering door leraren bevorderd en kunnen scholen hun ontwikkelingen vanuit eigen beleid voortzetten. Dit blijkt uit de tweede tussentijdse evaluatie van deze beurzen, in opdracht van de Gemeente Amsterdam.
Bijdragen aan kwaliteit
De evaluatie richtte zich vooral op de vraag op welke manier de Amsterdamse beurzen bijdragen aan professionalisering en kennisdeling in het Amsterdamse onderwijs. Met inzet van de Amsterdamse beurzen wordt een duidelijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van zittende leraren en aan de professionele ontwikkeling en kwaliteit van scholen, zo blijkt uit de evaluatie. De keuzevrijheid en het centraal stellen van de eigen verantwoordelijkheid maken het mogelijk aan te sluiten bij persoonlijke wensen en lopende of wenselijke ontwikkelingen in de school. De activiteiten die met behulp van de beurzen ondernomen worden gezien als succesvolle interventies om de kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs daadwerkelijk (verder) te verhogen.
Kennisdeling
Kennisdeling zien we vooral in de dagelijkse routine van leraren en met nabije personen, zoals gesprekken met directe collega’s en leidinggevenden. Ook zijn er bovenschoolse studiedagen en is er soms kennisverspreiding via een ‘train-the-trainer’ aanpak. Het delen van recent verworven kennis, vaardigheden en inzichten kan verder verbeterd worden, zeker als het gaat om het delen buiten de grenzen van de school als organisatie.
Scholenbeurs en lerarenbeurs
De Scholenbeurs heeft volgens sommige respondenten een groter effect dan de Lerarenbeurs omdat activiteiten gericht op professionalisering en schoolontwikkeling meer gebundeld kunnen worden. Toch wordt ook de ruimte voor invulling die ook de individuele beurzen bieden gewaardeerd. Specifiek voor de Lerarenbeurs is de enthousiasmering en stimulering van professionalisering, ook van leraren die daar in eerste instantie niet zo toe geneigd zijn. De Scholenbeurs werkt vooral voor het grotere geheel, de schoolontwikkeling; de Lerarenbeurs wordt vooral ingezet voor professionalisering en specialisatie.
Gecombineerde en brede kwantitatieve en kwalitatieve aanpak
In het onderzoek is gekozen voor een combinatie van vragenlijstonderzoek en focusgroepen. Het vragenlijstonderzoek vond plaats onder leraren, schoolleiders en bestuurders in po en v(s)o. Om dieper in te kunnen gaan op de bredere context van de school of het bestuur waarbinnen de middelen van de gemeente Amsterdam worden ingezet zijn focusgroepen gehouden met directeuren in het primair onderwijs, schoolleiders in het voortgezet (speciaal) onderwijs en met bestuurders in het voortgezet (speciaal) onderwijs.
Zie ook:
Sligte, H.W, Emmelot, Y.W., Schenke, W. (2017). Tussentijdse Evaluatie Amsterdamse Leraren- en Scholenbeurzen 2015-2016. Rapport 976. ISBN 94-6321-033-1. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.