Meetinstrument Pedagogische Kwaliteit Gastouderopvang ontwikkeld
Er zijn in Nederland bijna 40.000 gastouders, maar tot nu toe ontbrak het aan inzicht in de samenstelling van de gastouderpopulatie: wat is hun achtergrond, hun leeftijd, opleiding en ervaring? Hoeveel kinderen vangen zij op en waar doen zij dat (in hun eigen woning, of thuis bij de vraagouders)? Hoe flexibel is de gastouderopvang in de praktijk? Zijn er veel opa’s en oma’s bij en vangen zij dan ook nog andere kinderen op? Hoe ziet het professionele netwerk van gastouders eruit, zijn zij tevreden over de rol van het gastouderbureau en wat is hun visie op het beroep van gastouder? Dankzij een landelijke enquête waaraan ruim 1550 gastouders hebben deelgenomen, zijn de Nederlandse gastouders nu goed in beeld.
In opdracht van de directie Kinderopvang van het Ministerie van SZW hebben het Kohnstamm instituut en het NCKO een landelijke inventarisatiestudie uitgevoerd onder gastouders in Nederland. De landelijk representatieve steekproef leverde ruim 600 respondenten op en een open web-enquête nog eens 950 respondenten.
Er zijn gegevens verzameld over uiteenlopende onderwerpen, van achtergrondkenmerken van de gastouders en hun huisgenoten, de groepsgrootte en leeftijdssamenstelling tot aan arbeidsomstandigheden van de gastouders.
De inventarisatie laat zien dat er enkele subgroepen binnen de gastouderopvang te onderscheiden zijn, namelijk die van de grootouders (gastouders die alleen/voornamelijk hun kleinkinderen opvangen) en de full-timers (gastouders die 32 uur per week of meer werkzaam zijn als gastouder).
Enkele opvallende conclusies zijn dat een groot deel van de gastouders een hogere opleiding heeft dan het minimaal vereiste MBO-2 niveau, dat veel kinderen heel lang bij dezelfde gastouder blijven (ook als zij naar de basisschool gaan), dat gastouders van mening zijn dat gastouderschap een vak is, maar ook dat de meesten weinig contacten hebben met andere professionals. Ook van het verplichte contact met de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau is in veel gevallen maar mondjesmaat sprake. Tot slot zijn de arbeidsvoorwaarden van gastouders zwak.
Meer informatie:
Contactpersoon : Marianne Boogaard
Zie ook:
Boogaard, M., Bollen, I. & Dikkers, L. (2014). Gastouderopvang in West-Europese landen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.
Gevers Deynoot-Schaub, M., Helmerhorst, K. & Fukkink, R. (2014). Ontwikkeling meetinstrument pedagogische kwaliteit gastouderopvang. Amsterdam: NCKO & Kohnstamm Instituut.
Samenwerkingspartners: NCKO: www.kinderopvangonderzoek.nl
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.