Auteurs
Veen, A., Groff, C., Carrión Braakman, I. & Stronkhorst, E. (2024)
RAPPORT: 1140 ISBN: 94-6321-205-2
Visieomslag in het samenwerken met ouders aan taal
De onderdelen van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) Agenda Taal & Ouders dragen bij aan een visieomslag over de belangrijke rol die ouders spelen in de taalontwikkeling van het kind. Er is bovendien groeiend inzicht dat de thuistaal belangrijk is voor de algehele taalontwikkeling van meertalige kinderen en meertaligheid wordt als rijkdom gezien. Onderwijsprofessionals beschouwen ouders als gelijkwaardige partners en gaan zich meer verdiepen in de thuissituatie van kinderen. Dit leidt tot betere communicatie, meer betrokkenheid van ouders en een waardevolle aanvulling op de lestijd. Er is ook meer vertrouwen in de omgang met ouders, wat leidt tot een effectievere samenwerking.
Dit zijn bevindingen uit onderzoek naar de impact van de Landelijke GKA-Agenda Taal & Ouders
Binnen deze Agenda wordt samen met (voor)scholen, beleidsadviseurs, trainers, onderzoekers en andere (onderwijs)professionals een netwerk opgebouwd om met elkaar kennis op te bouwen over het samenwerken met ouders van jonge kinderen aan taal, volgens de aanpak Thuis in Taal. Doel van deze Landelijke GKA Agenda is om enerzijds de samenwerking met ouders ten behoeve van de taalontwikkeling van een kind lokaal te versterken. Anderzijds is het doel om op landelijk niveau een visieomslag en duurzame praktijkverandering te stimuleren. Hiertoe wordt kennis gedeeld en verspreid via webinars, een jaarlijks magazine, een jaarlijks inspiratiefestival en via innovatiekringen voor beleidsmakers en schoolbestuurders. Verder stelt de Landelijke GKA Agenda Taal & Ouders budget beschikbaar om gemeenten in de zogenoemde verkenningsfase te ondersteunen bij het initiëren van startactiviteiten op lokaal niveau, zoals een projectgroep en een gezamenlijk startplan.
Doel van het onderzoek
Doel van dit onderzoek was om te onderzoeken in welke mate de onderdelen van de Landelijke GKA Agenda Taal & Ouders bijdragen aan een visieomslag op het samenwerken met ouders aan taal. Deze visieomslag is bevraagd bij deelnemers aan en gebruikers van de onderdelen, namelijk pm’ers/leerkrachten, schoolleiders, beleidsmakers en procesbegeleiders
Aanpak onderzoek
Ter beantwoording van de onderzoeksvragen zijn de volgende onderzoeksactiviteiten uitgevoerd:
- Deskresearch waarin de, bij de aanpak behorende, materialen en documenten zijn bestudeerd als basis voor de interviews.
- Gesprekken met het projectteam, om aanvullend inzicht te krijgen in de aanpak Thuis in Taal, de Landelijke Agenda Taal & Ouders en de wijze van verspreiding.
- Observaties tijdens het jaarlijkse inspiratiefestival en het verzamelen van deelnemers-feedback op basis van een vragenlijst, met als doel om de impact op kennis vaardigheden en opvattingen van deelnemers te onderzoeken.
- Casestudies uitvoeren in vijf gemeenten die langere of kortere tijd werken met de aanpak Thuis in Taal. Per gemeente zijn drie groepsgesprekken gevoerd. Gesproken is met enkele leerkrachten en/of pedagogisch medewerkers (pm’ers) die werken met Thuis in Taal, met directieleden van deelnemende scholen en/of het management van betrokken kinderopvangorganisaties en met enkele stuurgroepleden en de beleidsmedewerkers van de gemeente die betrokken zijn bij Thuis in Taal.
- Een groepsgesprek met de procesbegeleiders die bij deze gemeenten betrokken waren. Het doel van dit groepsgesprek was om in kaart te brengen hoe zij de professionals in de onderwijspraktijk ondersteunen bij het leren werken met Thuis in Taal.
Behoud de onderdelen van de Agenda Taal & Ouders
Een aanbeveling aan de GKA is om alle onderdelen te behouden. De onderdelen zijn positief ontvangen en er zijn aanwijzingen dat ze impact hebben op visieverandering en professioneel handelen. Ze dragen bij aan samenwerking, kennisdeling en het opbouwen van een lokaal en landelijk netwerk.
Kies voor het begeleidingstraject
Voor een daadwerkelijke impact op het professioneel handelen is meer nodig dan alleen een introductie van een nieuwe aanpak. Het begeleidingstraject door procesbegeleiders van Thuis in Taal is essentieel voor gerichte ondersteuning en uiteindelijk duurzame praktijkverandering. Gemeenten die van plan zijn om met de aanpak te gaan werken, wordt aangeraden om voor dit begeleidingstraject te kiezen.
Meer informatie
Veen, A., Groff, C., Carrión Braakman, I. & Stronkhorst, E. (2024). Impact van de Landelijke GKA Agenda Taal & Ouders. Onderzoek naar de aanpak Thuis in Taal in het kader van de GKA Agenda Taal & Ouders. Amstelveen: Kohnstamm Instituut. Rapport 1140.
Contactpersoon: Annemiek Veen
Zie ook:
Impact van de Landelijke GKA Agenda Taal & Ouders. Bijlagenrapport.
Impact van de Landelijke GKA Agenda Taal & Ouders. De onderzoeksresultaten in het kort.
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.