Drie integrale kindcentra die een voorhoedefunctie vervullen in de IKC-ontwikkeling namen deel aan een onderzoek naar de meerwaarde van IKC’s. De IKC’s maken deel uit van de zogenoemde kennistafel van PACT. Samen met wetenschappers zijn zij op basis van onderzoek, op zoek naar de meerwaarde van IKC’s ten opzichte van reguliere scholen en kinderopvangvoorzieningen.
De centrale onderzoeksvraag was of er in IKC’s werkzame factoren zijn die ervoor zorgen dat kinderen die in een andere setting zijn vastgelopen, in IKC’s weer een groeicuve laten zien. Om zichtbaar te maken wat deze kenmerken of omstandigheden zijn, werd een kleinschalig onderzoek uitgevoerd onder medewerkers van de drie voorhoede-IKC’s en ouders van zij-instromende kinderen.
Aanwezigheid van eigen hulpverleners, eerst inzoomen op wat sociaal-emotioneel nodig is, ook op cognitief gebied maatwerk bieden, leeftijds-heterogene groepen, meer en gevarieerd leren zijn enkele kenmerken van Integrale Kindcentra (IKC’s) die een voorhoedefunctie vervullen in de IKC-ontwikkeling.
Positief
Ouders en kinderen zijn over het algemeen (heel) positief over de overstap naar het IKC. Dat heeft deels te maken met de overstap zelf. De kinderen kwamen in een nieuwe omgeving terecht, waar ze positief werden ontvangen en benaderd en met een schone lei konden beginnen. Dat is niet per se kenmerkend voor een IKC, maar ook met aspecten die kenmerkend kunnen zijn voor regulier onderwijs of reguliere kinderopvang, zoals het goed geïnformeerd zijn over de geschiedenis en de behoeften van het kind, elk kind goed leren kennen, zorgen voor ‘warme overdracht’ vanuit de vorige school of opvang.
Kenmerken specifiek voor IKC’s
Dat ouders positief zijn en kinderen zich goed hebben kunnen ontwikkelen heeft daarnaast te maken met kenmerken die niet zo gauw op een ‘gewone’ school of kinderopvang aangetroffen zullen worden. Dit zijn de aspecten die de meerwaarde van het IKC-zijn laten zien. Het gaat om:
- betrokkenheid van een heel team, gezamenlijke verantwoordelijkheid;
- aanwezigheid van eigen hulpverleners
- zoeken naar manieren die aansluiten bij het kind, ook als dat buiten de gewone routine/verwachtingen valt;
- eerst inzoomen op wat sociaal-emotioneel nodig is;
- ook op cognitief gebied maatwerk bieden;
- leeftijds-heterogene groepen;
- meer en gevarieerd leren.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Het Kinderopvangfonds, in het kader van PACT voor Kindcentra.
Meer informatie
Veen, A., Stigt, A. van & Ledoux, G. (2020). Inclusiekenmerken IKC’s. Onderzoek naar de meerwaarde van Integrale Kindcentra. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.
Contactpersoon: Annemiek Veen
Zie ook
Veen, A., Ledoux, G., Emmelot, Y., Gevers, M. (2019). Integrale kindcentra over wat hen kenmerkt. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Rapport 1021.
Samenwerkingspartner: PACT voor kindcentra
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.