Auteurs
Heemskerk, I., Emmelot, Y., Karssen, A., Felix, C. (2015).
RAPPORT: 940 ISBN: 978-94-6321-001-0
Dagarrangementen steeds beter georganiseerd
Scholen, BSO’s en partners voor naschoolse activiteiten binnen de Pilot gemeentebrede dagarrangementen zijn steeds beter in staat om dagvullende programma’s voor leerlingen te organiseren, zo blijkt uit onderzoek naar de pilot gemeentebrede dagarrangementen in de gemeenten Nijmegen, Wijchen en Zaanstad.
Drie jaar lang – van 2012-2015 – is de ontwikkeling van de dagarrangementen en de tevredenheid daarover bij betrokkenen, waaronder ouders, gemonitord met online enquêtes. Dit vond plaats in opdracht van de Ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Organisatie en samenwerking
De organisatie van dagarrangementen en de samenwerking tussen betrokken partijen lijken zich positief te ontwikkelen gedurende de looptijd van het onderzoek. We zien dat verantwoordelijkheden duidelijker zijn geworden en dat de samenwerking en praktische en pedagogische afstemming verbeterd zijn. Dit geldt zowel voor de afstemming tussen scholen en BSO’s als tussen scholen en organisaties voor naschoolse opvang. Bij praktische afstemming gaat het bijvoorbeeld om communicatie over het lesrooster, vrije dagen e.d. en bij pedagogische afstemming om een gedeelde pedagogische visie en afspraken over hoe om te gaan met diverse vormen van gedrag.
De aangeboden dagarrangementen bestaan op de meeste scholen in de drie gemeenten uit vijf dagen onderwijs, met buitenschoolse opvang en/of naschoolse activiteiten, waarbij de verdeling niet op alle dagen hetzelfde is. Opvang en onderwijs wordt vaak op één locatie georganiseerd, zodat leerlingen niet vervoerd hoeven te worden. De meeste scholen doen zaken met één BSO, hetgeen de organisatie makkelijker maakt dan met meer BSO’s.
Gebruik van opvang en effecten op combineren zorg en werk
Kinderen worden vooral opgevangen op maandagen, dinsdagen en vrijdagen. Het aanbod van naschoolse opvang wordt van alle opvangvormen het meest gebruikt, hierbij gaat het vooral om activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek en andere creatieve activiteiten. Ouders maken in de loop van de pilot minder vaak gebruik van opvang vanwege hun werk, en vaker omdat ze menen dat kinderen zo veel extra’s leren. Ouders menen dat het goed lukt om zorg en werk te combineren, maar dat kan volgens ouders niet aan het dagarrangement worden toegeschreven.
Tevredenheid van betrokkenen en effecten op kinderen
Schoolleiders, leerkrachten, BSO-managers, pedagogisch medewerkers en ouders hebben overwegend een positief beeld van de bijdrage van dagarrangementen aan de ontwikkeling van kinderen. Dagarrangementen bieden volgens hen onder andere een meerwaarde voor de rust en regelmaat voor de kinderen en de mogelijkheid tot deelname aan interessante activiteiten. Ouders menen dat het welzijn van hun kinderen bij alle vormen van kinderopvang, zoals geboden binnen de dagarrangementen, gewaarborgd is.
Meer informatie
Contactpersoon Irma Heemskerk telefoon 020-5251519
Trefwoorden
po, dagarrangementen, bso, naschoolse opvang, ouders, leerkrachten, schoolleiders, bso-managers
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.