Auteurs
Greef, M.P.V.M. de, Buisman, M., Kardol, M.J.M., Baan, L.M.H. van der (2018).
RAPPORT: 1004 ISBN: 94-6321-068-3
Taalaanbod voor ouderen
Laaggeletterdheid is een reëel probleem onder ouderen. Toch blijven ouderen vaak buiten beeld als het gaat om taalscholing. In Zilveren Taalcompetenties – een samenwerking van zorginstellingen Vughterstede en DSV Verzorgd Leven, taalaanbieder Alsare en onderzoekers van Artéduc en Kohnstamm Instituut – is nu een taalaanbod voor deze doelgroep (75+) ontwikkeld. Eenzaamheid en behoefte aan sociale activiteiten
Eenzaamheid en behoefte aan sociale activiteiten
Uit een literatuurstudie en surveyonderzoek onder 170 ouderen blijkt dat ouderen vaak te kampen hebben met eenzaamheid, gezondheidsproblemen en praktische taalproblemen (moeite met formulieren invullen of het doen van de administratie). Ouderen hebben vooral behoefte hebben aan het ondernemen van sociale activiteiten. En er is behoefte aan taalondersteuning in relatie tot gezondheid, plezier beleven, contacten opdoen en onderhouden.
Vier uitgangspunten voor taalactiviteiten
Deze uitkomsten leveren vier uitgangspunten op voor het ontwikkelen van pilots met activiteitenprogramma’s op het gebied van taal in de ouderenzorg:
- organiseer het aanbod dichtbij de ouderen;
- focus op intrinsieke motivatie: stel de eigen leerwens, plezier en talent centraal;
- focus op maatwerk: ruimte voor eigen wensen en invulling;
- focus op samen doen: aandacht voor sociale contacten.
Positieve opbrengsten
Aan de pilots namen 53 ouderen deel. Uit evaluatieonderzoek bleek dat samen bezig zijn met taal als groot pluspunt werd ervaren. Tijdens de taalactiviteiten werden veel persoonlijke verhalen gedeeld. Dit werd door de deelnemers als zeer waardevol ervaren. Ze gaven aan dat ze na deelname meer zelfvertrouwen hebben gekregen, en taal vaker te gebruiken in het dagelijks leven. Ook lieten ze weten meer contacten en vriendschappen te hebben opgedaan en waren ze positief over het in een open sfeer persoonlijke ervaringen kunnen delen.
Welzijn meer in de schijnwerpers
Voor de zorginstellingen bood het project met name nieuwe inzichten op het gebied van het welzijnsaanbod. Bijvoorbeeld hoe wijdverbreid eenzaamheid onder ouderen is en dat samen bezig zijn met taal daar een positieve bijdrage aan levert. Dat is belangrijke kennis met het oog op een aantal vernieuwingsprogramma’s in de zorg (zoals Waardigheid en trots) waarin welzijnsaspecten meer in de schijnwerpers komen te staan.
Praktische toolkit
Alle pilotmaterialen die zijn ontwikkeld binnen Zilveren taalcompetenties zijn samengevat in een praktische toolkit die kan worden gebruikt om taalaanbod op maat voor laagtaalvaardige ouderen op te zetten.
De toolkit met trainershandleiding, methodiek, werkbladen en voorbeeldteksten zijn ook vrij beschikbaar en te downloaden via de website van Alsare. Hier vindt u ook meer informatie over een training om zelf met zilveren taalcompetenties aan de slag te gaan.
Zie ook
Jurgens, K. & Buisman, M. (2017). Zilveren taalcompetenties. Literatuurstudie naar de opbrengsten van taalinterventies voor ouderen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut
Samenwerkingspartners
Artéduc, Alsare ontwikkeling en advies, Stichting Vughterstede en DSV verzorgd leven
deel deze pagina
Onderzoeken en publicaties
Partners en samenwerkingen
Kohnstamm Instituut
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.