Erna van Hest benoemd tot directeur onderzoek van het Kohnstamm Instituut

Erna van Hest is sinds 1 oktober 2020 directeur onderzoek van het Kohnstamm Instituut. Zij volgt Guuske Ledoux op die in oktober met pensioen is gegaan. Erna hoopt in deze functie de samenwerking tussen de onderzoekers van dit instituut en die van de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen verder te versterken: “We zitten fysiek op een steenworp afstand van elkaar, via een slingerpaadje op de campus. Ik wil er graag een snelweg van maken.”

Van Hest combineert haar nieuwe functie als directeur onderzoek met haar werk als directeur van het College Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Ook blijft zij als algemeen coördinator verbonden aan de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam. Door haar operationele taken als directeur van de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) over te dragen aan een nog aan te stellen opleidingsmanager, ontstaat er ruimte voor haar werk bij het Kohnstamm instituut.

Erna haar belangrijkste opdracht is het versterken van de relatie tussen Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Kohnstamm Instituut (KI) en het verbinden van opdracht- en fundamenteel onderzoek. Daarnaast houdt ze zich bezig met acquisitie en met de begeleiding en coaching van jonge onderzoekers.

Inzichten vertalen naar de (onderwijs)praktijk

Ze noemt het “mooi” dat ze in haar nieuwe functie als directeur onderzoek onderwijs en onderzoek verder kan combineren: “ik ben tenslotte opgeleid als onderzoeker. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, zegt ze lachend. “Naast mijn werk als onderwijsdirecteur ben ik nu een paar jaar algemeen coördinator van de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam. In die rol zie ik hoe belangrijk het is om inzichten uit onderzoek te kunnen vertalen naar de (onderwijs)praktijk. Het nog sterker maken van die verbinding vind ik essentieel – het is een van de belangrijkste drijfveren in mijn werk. Via mijn werk als directeur onderzoek bij het Kohnstamm Instituut hoop ik, samen met de collega’s van het KI en POW, onderzoek naar maatschappelijk belangrijke thema’s rond onderwijs en zorg een impuls te geven en bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.”

Profiteren van elkaars expertise

Samenwerking tussen de onderzoekers van het KI en POW is er altijd al geweest, zeker via de programmagroep Educational Sciences, maar Van Hest hoopt deze nu ook uit te breiden naar de andere programmagroepen binnen POW: “Het KI en POW kunnen veel meer dan nu het geval is leren en profiteren van elkaars expertise. We zitten fysiek op een steenworp afstand van elkaar, via een slingerpaadje op de campus. Ik wil er graag een snelweg van maken.”

Van Hest noemt het Kohnstamm Instituut “een onafhankelijk, betrouwbaar en kwalitatief uitstekend onderzoeksinstituut met een grote staat van dienst”. “De onderzoekers werken vanuit een multidisciplinaire samenstelling van wetenschappers en verbinden waar mogelijk fundamenteel aan praktijkgericht onderzoek. Ze hebben veel kennis van het opereren op de markt van beleids- en opdrachtonderzoek, kunnen snel schakelen, meedenken en anticiperen op de wensen van opdrachtgevers. Met hun marktgerichte instelling zijn ze een heel goede aanvulling op de onderzoeksactiviteiten van POW.”