Klassen, 7-delige serie op NPO: Kan de school het verschil maken?

Documentaireserie over kansengelijkheid in het onderwijs

Maandag 30 november start de zevendelige serie Klassen op NPO 1. Kan de school het verschil maken? Dit is de vraag die makers Sarah Sylbing en Ester Gould zich voor deze serie stelden.

De serie begint in de zomer van 2019. De programmamakers ontmoeten achtstegroepers in afwachting van hun eindadvies en middelbare scholieren wiens kaarten al zijn geschud. Lukt het hen om op te boksen tegen lage verwachtingen of te leven met de hoge?

Een jaar lang volgen de programmamakers de kinderen in hun klaslokalen, huiskamers en straten van Amsterdam-Noord, waar een strijd wordt geleverd om elk kind een kans te geven.

De programmamakers bij jouw op school?

Er is meer dan een tv-serie. De programmamakers bieden scholen (po en vo) een programma aan waarbij fragmenten uit de serie het startpunt zijn voor gesprek over het geven van gelijke kansen. Na een voorgesprek met de schoolleider(s), komen de programmamakers langs om te bespreken wat kansengelijkheid inhoudt, wat de school al doet en waar nog kansen liggen. Tenslotte worden met het hele team ambities gesteld voor de toekomst, een plan van aanpak gemaakt en acties benoemd.

Deelname van scholen

Van februari tot juni 2021 vindt het pilotprogramma plaats op 25 scholen (‘Met Klassen de scholen in’). Deelnemen aan de pilot is gratis en aanmelden kan via deze link. Deelnemers worden eind 2020 geselecteerd. Na de testfase kunnen scholen zich vanaf schooljaar 2021 – 2022 tegen een vergoeding aanmelden voor het programma.  

Meetups

Gelijke Kansen voor elk kind een onhaalbare zaak? De programmamakers denken van niet. Daarom gaan ze na de laatste uitzending van Klassen het land in. Naar aanleiding van de serie praten ze met betrokkenen over oplossingen.

Meer informatie:

Aanmelden voor een meetup kan via deze link.

Link naar de WOA-website