Kohnstammlezing “Veilige plek voor onveilige meningen”

Hoe voeden wij onze kinderen op tot goede staatsburgers? Die vraag is natuurlijk van alle tijden; Plato stelde hem al. In deze lezing stelt Halsema burgerschap en onderwijs centraal. Hoe proberen wij tegenwoordig onze kinderen op te voeden en op te leiden tot onafhankelijk denkende volwassenen die over voldoende kennis en vaardigheden beschikken die nodig zijn voor een goed functionerende democratische rechtstaat? Welke ontwikkelingen in onderwijs en samenleving dragen daaraan bij en welke tendensen zien we die het ontwikkelen van burgerschap niet bevorderen. Ieder kind, waar zijn of haar wieg ook heeft gestaan, zou het beste uit zichzelf moeten kunnen halen. Welke verbeteringen zijn mogelijk?

Download hier de volledige tekst van de lezing

Kohnstammlezing - Veilige plek voor onveilige meningen

Curriculum vitae Femke Halsema:

Femke Halsema werd op 25 april 1966 geboren en groeide op in Enschede. Opgeleid als criminoloog bekleedde zij diverse posities in het openbaar bestuur waaronder fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van GroenLinks. In 2011 verliet zij na twaalf jaar de landelijke politiek om meer praktisch bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Hierna werkte zij als bestuurder in het bedrijfsleven, in de semipublieke sector en in de cultuur. Ook publiceerde Halsema haar politieke memoires Pluche en schreef zij het essay voor de maand van de filosofie Macht en verbeelding. Op 12 juli 2018 werd Halsema benoemd tot burgemeester van Amsterdam. Als burgemeester is zij o.a. verantwoordelijk voor de openbare orde, veiligheid en handhaving in Amsterdam.

Over de Kohnstammlezing

De Kohnstammlezing vindt jaarlijks plaats en heeft een lange traditie: dit jaar is de twintigste editie. De lezingenreeks, georganiseerd door het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam, is geïnspireerd door het werk van Philip Kohnstamm en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijk debat, wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA. Vanaf dit jaar wordt de lezing digitaal uitgegeven. Volg ons op Twitter, LinkedIn of Facebook en u wordt automatisch op de hoogte gebracht van het verschijnen van deze uitgave.

De volgende instellingen maken deel uit van het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam:

Faculteit Onderwijs en Opvoeding, Hogeschool van Amsterdam
Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen, Universiteit van Amsterdam
Kohnstamm Instituut UvA BV
LEARN! onderzoeksinstituut en LEARN! Academy, Vrije Universiteit Amsterdam

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het secretariaat Kohnstammlezing: kohnstammlezing-fmg@uva.nl

Let op!

Indien u per e-mail voor de Kohnstammlezing 2020 e.v. wilt worden uitgenodigd, kunt u dit mailen naar bovengenoemd e-mailadres