Alle scholen toegankelijk: een open deur?
Toelatingsbeleid en toegankelijkheid in het funderend onderwijs
Toelatingsbeleid en toegankelijkheid in het funderend onderwijs
Ebbo Bulder, Kyle van den Langenberg, Sjerp van der Ploeg (Oberon)
Merlijn Karssen, Annabel Vaessen (Kohnstamm Instituut)
Bianca Leest en Kelly Beurskens (KBA Nijmegen) (2020)
In het Nederlandse funderend onderwijs – het basisonderwijs en voortgezet onderwijs – is er sprake van segregatie: al meerdere decennia zijn leerlingen op basis van migratieachtergrond en sociaaleconomische status zeer ongelijk over scholen verdeeld. Onderzoek laat zien dat woonsegregatie en schoolkeuzegedrag van ouders de voornaamste verklaringen zijn voor onderwijssegregatie. Daarnaast speelt de inrichting van het Nederlandse onderwijsstelsel een rol, met name vroege selectie en sterke differentiatie zijn kenmerken van het stelsel die bijdragen aan segregatie. De vraag die in het project ‘Toelatingsbeleid en toegankelijkheid in het funderend onderwijs’ is onderzocht, is of scholen zelf een bijdrage leveren aan onderwijssegregatie, expliciet of impliciet middels een bepaald toelatings- en/of toegankelijkheidsbeleid. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te bieden in (informele) drempels die worden ervaren bij toelating tot de school dan wel de keuze voor een specifieke school en op het eventuele effect daarvan op de samenstelling van de leerlingenpopulatie van scholen.
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en uitgevoerd in een consortium bestaand uit Oberon, Kohnstamm Instituut, en KBA Nijmegen. Er is een opzet gekozen waarmee zowel breed (kwantitatief) als verdiepend (kwalitatief) het vraagstuk rondom toegankelijkheid en toelating in kaart is gebracht.
De opzet van het onderzoek bestaat uit:
In het rapport worden de onderzoeksuitkomsten beschreven aan de hand van de vier thema’s die centraal staan: toelatingsbeleid, toegankelijkheid, de bezwaarprocedure voor ouders en effecten op de samenstelling van scholen.
Merlijn Karssen (projectleider vanuit KI)
Kohnstamm Instituut doet onderzoek op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Wij zijn gespecialiseerd in opdrachtonderzoek en komen voort uit de Universiteit van Amsterdam.