Onderzoek naar het tegengaan van stagediscriminatie door mbo-opleidingen en leerbedrijven

Onderzoek naar het tegengaan van stagediscriminatie door mbo-opleidingen en leerbedrijven

Stagediscriminatie is een ongewenste situatie die niet alleen kan zorgen voor studievertraging of uitval bij de opleiding (Andriessen et al., 2021), maar ook de (mentale) gezondheid van studenten kan schaden. Verschillende internationale onderzoeken in binnen- en buitenland tonen namelijk aan dat het ervaren van discriminatie en/of racisme een negatief effect heeft op de gezondheid en het welbevinden van de student (zie bijvoorbeeld Benner et al., 2018; Ikram et al., 2016; Paradies et al., 2015; Stopforth et al., 2022).

Om te zorgen dat alle mbo-studenten een stage of leerbaan krijgen met goede begeleiding en randvoorwaarden, zijn bestuurlijke afspraken gemaakt in het Stagepact MBO 2023-2027. Een van de ambities binnen dit Stagepact betreft het uitbannen van stagediscriminatie. Hiervoor moeten stagebegeleiders en praktijkopleiders onder andere stagediscriminatie (h)erkennen, weten welke maatregelen zij kunnen toepassen om dit te voorkomen of bestrijden, en dit ook toepassen.

Beoogde opbrengst van dit verdiepende onderzoek
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een verdiepend onderzoek uitgezet om zicht te krijgen op maatregelen die mbo-opleidingen en leerbedrijven treffen, en op veranderingen in kennis, houding en werkwijze onder stagebegeleiders en praktijkopleiders. Dit verdiepende onderzoek bestaat uit twee meetmomenten: in 2024 en in 2026. Uit het meetmoment in 2024 zal de huidige stand van zaken worden opgemaakt. Het meetmoment in 2026 zal inzicht geven in de veranderingen die in de tussentijd hebben plaatsgevonden.

Onderzoeksactiviteiten
Binnen beide meetmomenten voeren wij deskresearch uit over de jaarverslagen en kwaliteitsagenda’s van deelnemende onderwijsinstellingen, zetten wij een vragenlijst uit onder stagebegeleiders en voeren wij gesprekken met zowel stagebegeleiders als praktijkopleiders. Binnen de eerste meting vullen wij aanvullend een literatuurscan voor recente inzichten in effectieve interventies, verklarende mechanismen, mogelijke knelpunten en succesfactoren. In de tweede meting voeren wij aanvullend een membercheck uit, waarmee wij vanuit verschillende invalshoeken kunnen reflecteren op de bevindingen. De ‘members’ zullen bestaan uit vertegenwoordigers van mbo-instellingen en leerbedrijven. Uit de membercheck halen we ook input voor aanbevelingen ten aanzien van beleid en conclusies over de mate waarin de maatregelen uit het Stagepact effect sorteren.

Projectleider en andere betrokkenen:
Régina Petit (projectleider)
Judith Conijn
Merlijn Karssen
Illa Carrión Braakman
Suzan de Winter-Koçak (Verwey Jonker Instituut)
Hanneke Felten (Movisie)

Opdrachtgever:
Ministerie van OCW      

Looptijd:
juli 2024 – juli 2027